Skip links

Hoe voelt het voor jou om af en toe te disconnecten?

Terug naar het overzicht

“Heb je het nieuws al gehoord?” “Kijk dit webinar!” “Exclusieve aanbieding voor jou” “Vergeet die deadline niet”Jij en ik worden dagelijks overspoeld met dit soort zinnen, en met de huidige pandemie wordt de informatiestroom die op ons afkomt  niet minder. Onderzoeken laten zien dat een overload aan informatie en mentale vermoeidheid toenemen. Zorgen en stress veroorzaakt door het covid-19 virus hebben een negatief effect op onze mentale gezondheid. 

We brengen meer tijd thuis door, de dagen kunnen ongemerkt voorbij vliegen terwijl we in bijna in “onze zelfde stoel en joggingtrui” dag in dag uit leven.Onze aandacht is een groot deel van de tijd gericht op een van de volgende drie dingen: onze telefoon, onze computer of de TV.Het onderscheid tussen thuis en werksituatie is minimaal geworden door het thuiswerken.

We zijn disconnected van oude routines, van sociale contacten met vriendengroepen of familie feestjes, maar we zijn des te meer connected met de oneindige stroom van informatie en prikkels. En hoe langer je op social media verblijft, hoe lastiger het is om er afstand van te nemen.Vriendschap is bijna automatisch verbonden met “on-line” zijn, bereikbaar zijn, klaar om zo snel mogelijk een like of reactie te geven.En of het nu uit noodzaak of verveling is, onze schermen schreeuwen om aandacht van de vroege ochtend tot de late avond.Hoe ga je hiermee om? Hoe verwerk je al deze prikkels? Hoe voorkom je mentale vermoeidheid?

Ik geef je 4 tips waarmee je vandaag al kunt starten om je hoofd enige welverdiende rust en hersteltijd te geven.

  1. Zorg voor goede slaap, dit betekent voldoende uren maar ook voldoende kwaliteit. Tijdens je slaap worden prikkels en emoties verwerkt. Zoals je buikspieren na intensieve core oefeningen hersteltijd nodig hebben, hebben ook je hersenen hersteltijd nodig. Dit vind plaats gedurende de nacht, mits je goed slaapt. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat proefpersonen die 1 week slecht 4.5 uur slaap per nacht kregen, meer klachten van stress, boosheid, verdriet en mentale vermoeidheid ervaren.
  2. Zet notificaties op je mobiel uit. Je hebt ongetwijfeld meer dan eens de zin “sta ….. toe je meldingen te sturen” . Het is jouw keuze wat je hiermee doet maar bedenk dat je zelf de controle hebt. Als je steeds maar weer afgeleid wordt door de vele notificaties, zet ze dan gewoon uit. Geef die app alleen aandacht op het moment dat het echt nodig is.
  3. Probeer eens iets nieuws. In plaats van op de automatische piloot je routine af te werken kun je een nieuwe gewoonte aanleren. Bijvoorbeeld voor het ontbijt een stukje wandelen i.p.v. eerst je email checken. Of na 20:00u niet meer op je telefoon kijken. Dit levert ècht voordelen op voor je gezondheid en de kans is groot dat je beter gaat slapen.
  4. Gebruik je apps of horloge om reminders voor pauzes in te lassen. Laat het alarm een trigger zijn om even te stretchen, te wandelen, in alle rust een kop thee te zetten en je hoofd en lijf even rust te gunnen.
Terug naar het overzicht