Skip links

Alcohol is de enige drug waarbij je excuses moet aanbieden als je het niet neemt

Terug naar het overzicht

Deze quote hoorde ik vandaag in een podcast en ik vraag me af of jij de 5 belangrijkste redenen kent waarom het logisch zou moeten zijn dat jij de alcohol afslaat? Grote kans dat er nu gedachten door je hoofd gaan zoals: 

  • het is lekker
  • het hoort erbij
  • het is gezellig
  • je bent grappiger
  • je kan ontspannen
  • je bent minder nerveus
  • het is onderdeel van het feesten
  • ik wordt er losser van 

En het wordt je ook niet makkelijk gemaakt om het biertje of wijntje af te slaan. Ons onbewuste brein is geconditioneerd door de veelvuldige boodschappen in televisieprogramma’s, films en reclames waar alles dat leuk is gerelateerd wordt met alcohol.

Verbetering van bovenstaande punten leidt tot afname risicofactoren voor bijvoorbeeld slagaderverkalking, hartinfarct, diabetes type II, obesitas etc. (Uiteraard is dit ook afhankelijk van overige leefstijlfactoren als voeding, uitgangspositie van individu qua gezondheid, stress, ontspanning, slaap)

Vind je het lastig om 150 minuten per week of 10.000 stappen per dag te halen? Kijk dan naar wat wel haalbaar is. Elke stap extra telt dus maak kleinere haalbare doelen. Loop je nu 5000 stappen per dag, probeer dan op te bouwen naar 6000 stappen en werk zo in een aantal weken naar de 10.000 toe.

Doe het samen, zoek een buddy waarmee je de uitdaging aangaat en maak er een leuk doel van.

Ik geef je nu de 5 redenen om minder (of liever geen) alcohol te gebruiken:

1. Je lichaam en brein zien alcohol als giftige stof.

Alcohol verstoord de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen. Alcohol vergroot de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en dikke darm, waardoor deze kunnen gaan “lekken”. Hierdoor kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen vanuit de darmen in de bloedbaan terecht komen. Dit vergroot de kans op infecties en ontstekingen in allerlei organen in het lichaam. Dit betekent een extra belasting van je immuunsysteem en je lever, en een hoger risico op hersenbeschadiging en kanker.

2. Drinken van alcohol kan leiden tot een hogere bloeddruk.

Een hogere bloeddruk geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (beroerte, hartinfarct, hartritmestoornissen en hartfalen). Tijdens de afbraak van alcohol kan de bloeddruk weer dalen (tot onder normaal niveau). Deze schommeling in bloeddruk geeft een verhoogd risico op het ontstaan van een hart- of herseninfarct.Alcohol heeft een negatief effect op de hartspier, het vermindert namelijk de elektrische geleiding waardoor de hartspier minder goed kan samentrekken.In bijvoorbeeld rode wijn zitten antioxidanten, en deze antioxidanten kunnen het goede cholesterol verhogen en het slechte verlagen waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Maar ook dit weegt niet op tegen het nadelige effect. Er zijn betere manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen zoals voldoende bewegen en gezond eten. Voeding die rijk is aan antioxidanten is bijvoorbeeld: blauwe bessen, pecannoten, boerenkool, rode kool, artisjok, cacao.

3.  Alcohol is een belasting voor je brein.

Het lijkt alsof alles gezelliger is met een glaasje wijn op, je laat je negatieve gedachten en zorgen even los en kunt ontspannen. Dit komt omdat de prikkeloverdracht in de hersenen verminderd. Het hele brein werkt daardoor minder goed (dit merk je bijvoorbeeld ook door verslechterde motoriek, minder gevoelig voor prikkels, afname geheugen en beoordelingsvermogen en stemmingsproblemen).In werkelijkheid is dit natuurlijk geen blijvende oplossing. Je kunt alleen negatieve gedachten loslaten en stress reduceren als je brein in ontspannen toestand is. Met alcohol is je brein juist hard aan het werk.

4. Alcohol verslechterd je slaapkwaliteit.

Je valt misschien wel sneller in slaap met een glaasje op maar de kwaliteit, en dan met name de fase van de slaap die we REM slaap noemen, verslechterd. Hierdoor wordt je moe en onrustiger wakker, en wellicht ook met een vol hoofd (ofwel kater).

5. De lever geeft prioriteit aan afbreken alcohol boven afbreken van vet.

Dit leidt tot een toename van vetopslag in je lichaam (met name buik). Ook is alcohol is een calorierijke stof. Bovendien speelt alcohol een belangrijke rol in het geven van een verzadigd gevoel en het bevorderen van de eetlust.

Met andere woorden te veel eten en te veel drinken komt vaak samen voor en zorgt voor gewichtstoename en obesitas.Deze nadelen wegen niet op tegen het verdovende effect van alcohol en het wegvallen van remmingen (je losser voelen). Belangrijk is dus dat jij jezelf niet voor de gek laat houden dat alcohol gezond zou zijn.Sta hier wat vaker bij stil, en kies je die ene keer bij die speciale gelegenheid voor een glaasje, drink dan met mate en geniet met volle teugen.

Wil jij meer weten over een gezonde leefstijl

Terug naar het overzicht