Skip links

De match met… Tennisser Novak Djokovic

Terug naar het overzicht

Wie is Novak Djokovic? Djokovic is een Servische tennisser, geboren in Joegoslavië. Zijn kindertijd werd gekenmerkt door oorlog, schaarste en bombardementen. Toen hij als 7-jarig jongetje de Amerikaan Pete Sampras de finale zag winnen op Wimbledon, kreeg hij een duidelijk doel, nl. dat hij de nummer 1 tennisser van de wereld wilde worden èn wimbledon wilde winnen. Hij knutselde een Wimbledon beker van plastic en papier om de beelden en visies van zijn ambitie in zijn hoofd kracht bij te zetten. Door de politieke onrust in zijn land leek zijn droom onbereikbaar maar door zijn talent en toewijding om zijn droom waar te maken, bereikte hij op19-jarige leeftijd al bijna de top.

DE MATCH VAN 2010:

Australian Open, kwartfinale Djocovic vs Tsonga.

Djocovic verliest de finale, hij mist energie, alsof hij tegen een onzichtbare barrière aanloopt. Hij heeft vaker lichamelijke problemen bij lange wedstrijden, moeite met herstel, last van buikpijn, allergieën en ademhalingsproblemen, kortom niet optimaal fit.  De gewenste doorbraak komt maar niet.  Die wedstrijd kijkt Dr. Cetojevic toe, zoekt contact met Djocovic en wijst hem erop dat de mogelijke oorzaak van zijn problemen in zijn voeding ligt. Uiteraard lette hij als sporter op zijn voeding, en opgegroeid in een cultuur waar dagelijks brood gegeten wordt, (en veel vlees en geraffineerde suiker), dacht hij met het eten van veel pasta en brood gezond at. Maar het bleek dat Djocovic een overgevoeligheid had voor gluten en zuivel. En dus veranderde hij zijn voedingspatroon naar een gluten- en lactosevrij dieet.

DE MATCH VAN 2011:

Wimbledon, finale Djocovic vs Nadal.

Djocovic wint het toernooi waarvan hij als kleine jongen had gedroomd. Vele Grand Slam titels zouden nog volgen. Uiteraard traint hij nog steeds keihard, zowel mentaal als fysiek, heeft hij een fantastisch team om hem heen etc. maar daarnaast zorgt de verandering van dieet ervoor dat hij zich fitter en energieker voelt, hij meer duurvermogen heeft, alerter is en sterker dan ooit.

DE MATCH VAN OERTIJD (paleoithicum) TOT HEDEN MET DJOCOVIC: 

Body:

Eet oervoeding, eet voldoende groenten, fruit, paddestoelen, noten, zaden, vis, schaal- en schelpdieren, zeewieren en gevogelte. Voor een gezond en vitaal lichaam en geest.

Waarom? Granen bevatten veel acellulaire koolhydraten. Dit type koolhydraten heeft een slechte invloed op de darmflora waardoor een chronisch laaggradige ontsteking kan ontstaan, met diverse klachten en een hogere kans op welvaartsziekten. In zuivel zit caseïne, dit is slijmvormend en kan naast een laaggradige ontsteken ook leiden tot ademhalingsproblemen. Dus beperk of vermijdt anti nutriënten als gluten (in granen) en melk produkten.

Mind:

Visualiseer je dromen.

Waarom? Je hersenen en lichaam weten het verschil niet tussen een echte ervaring of een toekomstige gecreëerde ervaring. Er ligt een enorme kracht in het visualiseren van je gewenste toekomst.

Winnen we hiermee allemaal Wimbledon? Nee, zeker niet. Maar je leven is stuurbaar en met o.a. de juiste voeding voor lichaam en geest kan ook jij je eigen match winnen.

Wil jij meer weten hoe lichaam en geest (samen)werken en hoe jij met eenvoudige, haalbare stappen je vitaliteit kan verhogen?

Terug naar het overzicht