Skip links

Positieve gezondheid

Terug naar het overzicht

Hoe mooi is het als je ervaringen vanuit diverse opleidingen met elkaar kunt combineren? Dinsdag volgde ik de eerste reflectiebijeenkomst van Positieve Gezondheid met implementatiecoaches Estelle Schatorie en Anita Boonen.

Vijf belangrijke punten die ik leerde tijdens mijn NLP opleidingen, en die ik al jaren dagelijks toepas, zijn ook voor de gesprekken in het kader van Positieve Gezondheid zeer waardevol.
Om die reden deel ik deze graag met jou:

1. Respect voor het wereldmodel van de ander

Oprechte communicatie start met respect voor hoe de ander denkt en zich gedraagt. Jouw opvatting is jouw werkelijkheid en dat geldt voor de ander ook.

2. De kaart is niet het gebied

Iedereen geeft zijn eigen betekenis/interpretatie aan een bepaalde ervaring, dit is de “kaart”. Mijn kaart/invulling hoeft niet gelijk te zijn aan die van een ander, terwijl beide waar zijn. Het “gebied” is dus veel groter.

3. Je beschikt over alle hulpbronnen die je nodig hebt om je doel te bereiken.

Je hebt de kwaliteiten en eigenschappen die je nodig hebt om datgene te bereiken dat je wilt. Vaak is alleen de vraag: “hoe doe ik het?”

4. Communicatie is meer dan alleen de woorden die we gebruiken.

Het non-verbale aspect is zeer belangrijk in het maken van rapport (oprechte aandacht, gevoel begrepen te worden zonder oordeel). Non-verbale communicatie bestaat uit lichaamshouding, gebaren, oogbewegingen en ademhaling (fysiologie). Daarnaast kun je nog letten op het stemgebruik (toon, tempo, timbre en volume).

5. Er bestaat altijd een ander keuze.

Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Creëer meer opties door je waarneming te veranderen, ben flexibel.

Lijkt het je leuk om hier verder samen over te brainstormen hoe je dit in je eigen leven kunt toepassen boek dan een gratis kennismakingsgesprek en dan spreek ik je graag verder hierover!

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Terug naar het overzicht