Skip links

Wat is gezondheid?

Terug naar het overzicht

Je hebt al meerdere blogs van mij kunnen lezen over gezonde leefstijl. En wellicht heb jij je ook wel eens afgevraagd wat gezondheid voor jou betekent? Is het de afwezigheid van ziekte? Heeft het te maken met vitaliteit, en lichamelijke en psychische activiteiten kunnen doen? Is het de definitie van de WHO (world health organization 1948) die zegt “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken. Of is het meer dan dat?

Ik omarm het concept van Machteld Huber die stelt: “gezondheid is het vermogen je aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven”. Wat mij hierin aanspreekt is dat er vanuit een breder perspectief naar zorg wordt gekeken. Dus: de mens is niet zijn aandoening, i.p.v. het accent leggen op de ziekte verder kijken dan de klachten en gezondheidsproblemen. Zoeken naar oplossingen en accent leggen op veerkracht van de mensen zelf en wat hun leven betekenisvol maakt. ook wanneer er sprake is van ziekte zijn persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven belangrijk.

Tijdens mijn coaching sessies ga ik het gesprek met mijn cliënten aan over wat voor hen echt belangrijk is en wat ze vanuit intrinsieke motivatie zouden willen veranderen.

De cliënt kan aangeven wat hij of zij belangrijk vindt op basis van de volgende onderdelen:

  • Lichaamsfuncties – o.a. slapen, eten, bewegen, conditie, klachten
  • Mentaal welbevinden – o.a. concentratie, geheugen, communicatie, acceptatie, omgaan met verandering
  • Zingeving – o.a. zinvol leven, vertrouwen hebben, dankbaarheid, levenslust
  • Kwaliteit van leven – genieten, lekker in je vel zitten, balans, financieel
  • Meedoen – sociale contacten, erbij horen, serieus genomen worden, interesse in maatschappij
  • Dagelijks functioneren – werk, grenzen aangeven, zorgen voor jezelf, omgaan met tijd, omgaan met geld

Ook voor bedrijven zijn dit een waardevolle gespreksonderwerpen.
Als werkgever kun je de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers bevorderen. Het RIVM heeft in samenwerking met CHRODIS+ een toolkit gemaakt waarin bovenstaande aspecten ook terugkomen.

Wat ik vaak merk in de praktijk is dat bedrijven en particuliere toegang hebben tot enorm veel kennis, informatie en tools. Maar dat ze vervolgens niet goed weten of dat de tijd ontbreekt om daadwerkelijk actie te ondernemen en resultaten boeken. Daarom heb ik een aantal fantastisch trajecten gemaakt.

Nieuwsgierig?

Bekijk mijn aanbod voor bedrijven.

Terug naar het overzicht